Irländsk köttgryta
4-6 personer
0.6 dl olivolja
600 gram grytkött med mycket insprängt fett – inte extra magert kött. Skär köttet till 2.5 cm stora bitar
6 stora klyftor pressad vitlök
1.4 liter kött/ox buljong
2.3 dl. Guinness öl
2.3 dl rött vin
2 matskedar tomat puree
1 matsked socker
1 matsked torkad timjan
1 matsked Worcestershire sås
2 lagerblad
2 matskedar smör
1.3 kilo mjölig potatis, skalade och skurna till ca. 1.5 cm stora bitar.
1 stor hackad lök
½ liter skalade och skivade morötter. Bitarna skall vara ca 1 cm stora.
Salt och peppar
2 matskedar hackad färsk persilja
Tillagning
1. På medelhög värme hettar du upp olivoljan i en ordentlig gryta. Salta köttet sparsamt och stek det i omgångar. Fyll inte på pannan för mycket, då ångkoks köttet istället för att stekas. Stek alla sidor på köttet tills de fått en fin gyllenbrun stekyta, tar ca. 5 minuter. Tillsätt den krossade vitlöken och fräs tillsammans med köttet ca 1 minut. Tillsätt köttbuljongen, Guinness, rött vin, tomat puree, socker, torkad timjan, Worcestershire sås och lagerbladen. Rör om tills det blandat sig. Koka upp blandningen. Dra ner värmen till medium-låg värme, sätt på locket och låt puttra i en timme. Rör om då och då.
2. Medans köttet och buljongblandningen puttrar, steker du potatis, lök och morötter gyllenbruna i en stekpanna. Låt detta stå tills köttgrytan puttrat klart sin fulla timme.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar