13 juli 2009

Irländsk köttgryta

En matblogg som jag besöker allt oftare nuförtiden Simply Recipes. I går tillagade jag för första gången ett av deras recept; Irish Beef Stew. En riktig god gryta.

Irländsk köttgryta

4-6 personer
0.6 dl olivolja
600 gram grytkött med mycket insprängt fett – inte extra magert kött. Skär köttet till 2.5 cm stora bitar
6 stora klyftor pressad vitlök
1.4 liter kött/ox buljong
2.3 dl. Guinness öl
2.3 dl rött vin
2 matskedar tomat puree
1 matsked socker
1 matsked torkad timjan
1 matsked Worcestershire sås
2 lagerblad
2 matskedar smör
1.3 kilo mjölig potatis, skalade och skurna till ca. 1.5 cm stora bitar.
1 stor hackad lök
½ liter skalade och skivade morötter. Bitarna skall vara ca 1 cm stora.
Salt och peppar
2 matskedar hackad färsk persilja

Tillagning
1. På medelhög värme hettar du upp olivoljan i en ordentlig gryta. Salta köttet sparsamt och stek det i omgångar. Fyll inte på pannan för mycket, då ångkoks köttet istället för att stekas. Stek alla sidor på köttet tills de fått en fin gyllenbrun stekyta, tar ca. 5 minuter. Tillsätt den krossade vitlöken och fräs tillsammans med köttet ca 1 minut. Tillsätt köttbuljongen, Guinness, rött vin, tomat puree, socker, torkad timjan, Worcestershire sås och lagerbladen. Rör om tills det blandat sig. Koka upp blandningen. Dra ner värmen till medium-låg värme, sätt på locket och låt puttra i en timme. Rör om då och då.

2. Medans köttet och buljongblandningen puttrar, steker du potatis, lök och morötter gyllenbruna i en stekpanna. Låt detta stå tills köttgrytan puttrat klart sin fulla timme.

3. Tillsätt grönsakerna till grytan. Låt det koka utan lock tills grönsaker och kött är ordentligt möra, ca 40 minuter. Släng bort lagerblanden. Tippa pannan för att ta bort eventuellt fett. Tillsätt salt och peppar efter smak. Strö över färsk hackad persilja och servera. Grytan kan också förberedas upp till 2 dagar i förväg. Låt den kallna lite och ställ in i kylskåp utan lock tills den kallnat ordentligt. Sätt på locket, förvara kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar