6 februari 2010

Rotsakslåda

5-6 pers.

2 medelstora gula lökar
1 msk smör
3-4 stora morötter
3-4 palsternackor
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1 krm smulad timjan
1/2 krm peppar

Till äggstanningen:
2 ägg
3/4 dl grädde
1 dl mjölk
1 krm salt

Strimla löken grovt. Smält matfett i en stor kastrull, lägg i löken och låt den svettas tills den börjar mjukna. Ansa morötter och palsternackorna och strimla dem grovt. Lägg ner rotsakerna i kastrullen och låt dem svettas med löken ett par minuter. Sätt till vatten och kryddor och fortsätt fräsa tills rotsakerna börjar mjukna. Sätt ugnen på 200 C.
Häll upp det frästa i en lätt smord ugnsäker form. Platta till lite och jämna till ytan. Vispa upp äggen med grädde, mjölk och salt och häll över rotsakerna. Äggstanningen ska nå upp till det översta skiktet rotsaker, men den ska inte täcka.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Rotsakslådan är klar när äggstanningen stelnat. Enjoy!

1 kommentar: