12 mars 2009

PitePalt

Detta är ett recept som du måste göra lite på känn. Palt support får man bäst av en Pitebo, men för er som inte har kännigar uppöver landet, kolla in Världens Käk, de har bra tips inför palt koket.4 portioner (med råge) görs på 6-7 normal stora potatisar
Palt deg:
Rå potatis av mjölig sort
Vetemjöl
Salt
En skvätt mjölk
1 ägg

Serveras med:
Rimmat sidfläsk
Lingon
Smör

Kokas i:
Riktigt stor gryta eller flera små.

Riv den råa potatisen fint. Låt rinna av ordentligt.
Runda paltar har fläsk i mitten - vill du ha dessa förbereder du fläsket genom att skära det fint.
Lägg den väl avrunna potatisen i en stor bunke. Salta. Knäck i ägget och knåda in det i potatisen. Slå på en skvätt mjölk. Jag uppskattar att en skvätt här är ca 3-4 matskedar (var hellre snål än generös med mjölken).
Häll på vetemjöl, börja med ca. 1 dl. Knåda ihop degen. Fortsätt att hälla på vetemjöl och knåda tills degen är fast, men fortfarande ordentligt kladdig (det är inte som när du bakar bröd att degen skall släppa från kanterna). Degen skall kladda fast i fingrarna men ändå vara fast nog för att du kan forma en boll eller "biff".

Tag just lite mindre deg än storleken av en tennis boll. Vänd degen i lite mjöl, platta ut den i mjölad hand:
- För platta paltar slutar proceduren här - lägg dem i kokande vatten. Görs enklast med hålslev.
- För runda paltar lägger du lite fläsk i mitten och viker/rullar till en boll, lägg dem i kokande vatten.

Paltarna skall koka i ordentligt sjudande vatten. De sjunker när du lägger i dem, så kontrollera att de inte fastnar på botten. Runda paltar kokar ca. 1 timme, platta paltar brukar vara klara när de flutit upp till ytan + ca. 15 min. kok tid. En platt färdig palt har en fast och rätt torr kärna.

PitePalt serveras traditionellt med lingon och smör. Till platta paltar steker du fläsk eller bacon och serverar vid sidan av. Mjölk tycker jag passar bäst till.

Får du palt över har du tur - för palten kan frysas in. Man kokar inte upp den igen, utan skär den i tärningar och steker i smör. Länge kan man tvista om vilket som är godast dagsfärsk kokt palt eller stekt palt. Vilket som, så får du akta dig för "palt schwimmen". Kan också beskrivas som "palt koma". Äter du nog många paltar förstår du vad jag pratar om.

1 kommentar:

  1. oh, tack! Är fortfarande lite chockad över denna matsensation som jag totalt har missat i 34 års tid! Tack Therese för att du förrikat mitt liv :-)

    SvaraRadera