28 april 2009

Mågårds Kräftsoppa

Det finns inte många kräftor i Lappland, men den godaste kräftsoppan får man just där - hos Mågårds som detta recept kommer ifrån.
Det är inte kräft tider ännu - men jag lovar att ni vill komma ihåg detta recept. Jag sparar sparar skal & rens från kräftskivan och kokar soppa på en spik. Går bra att göra på räkor oxå.

1 pkt kräftor + spad
4 fiskbuljongtärningar
1 pkt passerade tomater
0,5 flaska vitt vin
1 pkt saffran
Idealmjöl
Mjölk
4 dl Grädde
Dill, Salt, Vitpeppar, Timjan, Paprika


Brödkrutonger
Skär fralla i fyrkanter och stek i smör

Tina kräftorna. Ta ut stjärten och plocka ifrån några klor som du behåller hela. Spara 1/3 av spadet från kräftorna. Krossa kräftskalen+ renslet med en hammare och sätt i en stor gryta. Koka kräftrenset tillsammans med 1 liter vatten, spadet, dill och fyra fiskbuljongtärningar i ca 1 timme. Sila sedan noga och släng bort resterna.
Tillsätt 1 pkt passerade tomater, 0,5 flaska vin och saffran. Gör en redning av idealmjöl och mjölk och tillsätt den och sedan grädde. Smaka av med kryddorna. Koka ihop med kräftstjärtarna och servera med en kräftklo som garnering och brödkrutonger i soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar