12 mars 2009

Nötgryta med örter

Detta är ett recept ur "Våra bästa GI-recept" som Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson skrivit. Jag provade en gång och blev helt såld. Den är enkel och god och man kan göra lite hur man vill.

4 port
600 g benfri nötstek eller grytbitar
2 vitlöksklyftor
smör
salt och peppar
1 tsk torkad timjan eller rosmarin
2 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 dl grädde
5 salladslökar
1/2 dl färska örter tex timjan, rosmarin och basilika

Skär köttet i bitar. Skala och skiva vitlöken. Bryn köttet i smör en het stekpanna. Lägg över i en gryta. Fräs vitlöken lätt och lägg i grytan. Krydda med salt, peppar och torkade örter. Häll på vatten, kalvfond, vinäger och grädde. Låt grytan koka under lock i en timme. Skär salladslöken och örterna och vänd ner i grytan. Låt koka med någon minut innan servering.

Jag har kokat denna i närmare 3 timmar och den blev då ännu godare. På slutet tillsammans med löken slängde jag en gång i fänkål och det vart jättebra. Ett par andra gånger har jag slängt i det som finns i kylskåpet tex morötter, broccoli, svamp. Vi har ätit med både potatis och bulgur till. Lite högre GI då men om man inte bryr sig om det så gör det ju inget. Grytan blir också godare efter ett par dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar