Johanna lyckades såklart få till den perfekta kakan: lagomt seg och stelnad. Måste erekänna att jag har bakat den med blandat resultat. Den har alltid smakat lysande, men har inte alltid stelnat och hållt ihop lika fint som Johannas. Vet inte vad knepet är...hänger antagligen ihop med att mitt knäck kokande inte lyckas alla gånger heller. Men låt inte detta stoppa er. Denna kaka är värd alla försök i världen!
cirka 8 pers
125g smält margarin
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl mjöl
Rör ihop allt och tryck ut i en pajform med löstagbar botten. Grädda i 200gr i 25 min. När den har svalnat lite, häll i kolasåsen.
Kolasås:
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50g smör
Lingon eller vinbär
Koka ihop grädde sirap och socker tills att den tjocknat. Minst 20 minuter. Koka på som med knäck. Tänk på att den inte blir jätte tjock som kokhet eftersom då blir den stenhård när den svalnat. Dra undan, när smeten slutat bubbla tillsätt smöret och vaniljsockret. Häll såsen över den svala kakbottnen.
Ställ in i kylen. Ta ut kakan ett tag innan servering så att den inte är så kall. Strö över ca 2dl råa lingon eller vinbär (någonting surt).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar